BillyElliot_Stacked_4C.png

BILLY ELLIOT

Som första semiprofessionella hus i Sverige har SäffleOperan, fått den stora äran att framföra musikalen BILLY ELLIOT! Musikalen Billy Elliot är, liksom filmen, en hyllning till konsten som kraft och inspiration att förvandla livet bortom ens vildaste drömmar. En livsbejakande musikal med musik av ingen mindre än Elton John!

Billy är en 12 årig pojke som växer upp i en gruvstad i 1980-talet´s England. Staden befinner sig i  förfall, och  familjen har det svårt. Mamman är död sedan ett år och mitt i sorgen tvingas pappan och storebrodern kämpa för brödfödan medan en omfattande gruvstrejk präglar hela deras tillvaro. Som pojke förväntas Billy syssla med boxning eller något annat ”manligt”. Men när han på en boxningslektion råkar se flickorna träna balett i lokalen bredvid –så tänder det en låga inom honom! Men balett? Han kunde inte valt en omöjligare dröm. 

Musikalen Billy Elliot bygger på filmen med samma namn och har blivit en lika stor succé. Den har spelats på Londons West End och på Broadway i New York och prisats med bland annat fyra Laurence Olivier Awards, tio Tony Awards och tio Drama Desk Awards.

Musiken är komponerad av Elton John. Han hade inga problem att se parallellerna till sitt eget liv som talangfull arbetargrabb med konstnärliga ambitioner, när han skrev musiken till denna härligt livsbejakande dansmusikal.

Premiär 2 okt 2021

Viktig information om Billy Elliot

I snart tio månader har jag och många med mig arbetat för att en av teaterns största satsningar någonsin ska bli verklighet i höst. Vi såg tidigt ett stort intresse för föreställningen och redan i februari var över 5200 biljetter sålda eller bokade. Med anledning av detta planerade vi för att lägga in extra föreställningar.

 

Sedan kom COVID-19 och slog till mot Sverige med full kraft. Som ett led att försöka hindra smittspridningen tog regeringen den 27 mars beslut om att begränsa möjligheten att hålla en offentlig tillställning med mer än 50 personer närvarande. Ett beslut som i princip innebar ett näringsförbud för ett teater av SäffleOperans storlek.  

 

Vi har kontinuerligt följt utvecklingen och hoppats på att en ändring kring denna begränsning skulle komma till stånd. Tisdagen den 28 juli höll Folkhälsomyndigheten pressträff och meddelade där att ingen ändring av reglerna är aktuell inom den närmaste framtiden.

 

Det är därför med stor sorg vi måste meddela att Billy Elliot 2020 är inställd. Vi har dock de senaste veckorna haft en intensiv kontakt med vårt förlag i London och nyligen fått klartecken på att vi får rättigheterna för Billy Elliot även hösten 2021. Detta möjliggör att flytta föreställningen till hösten 2021. Billy Elliot ska alltså få dansa på SäffleOperans scen även om det blir lite senare än planerat. Vi får se det som en möjlighet till att göra en ännu bättre föreställning! 

  

För de kunder som bokat eller köpt biljetter kommer dessa automatiskt flyttas över till motsvarande föreställningen hösten 2021. Det vill säga att om du köpt biljett till andra helgen i oktober 2020, kommer dessa flyttas över till andra spelhelgen hösten 2021. Men på grund av rådande omständigheter kommer vi lätta på reglerna kring ombokningar för de kunder som behöver byta datum osv. Vårt biljettkontor har just nu semesterstängt men är redo att hantera förfrågningar från och med 18 augusti. 

 

Detta år har vi fått lära oss att ta en dag i taget, och vi får nu hoppas på en höst där vi genom detta beslut kan bidra till att hålla ner smittspridningen och där samhället och kultursektorn gradvis kan återgå till det normala. Vår målbild ska i alla fall vara klar för alla: Billy Elliot ska bli av och det ska bli en föreställning väl värd att vänta på! 

 

 

 

 

Tobias Norelius

Producent